Διεθνές Συνέδριο ICOPEC 2018
Το Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Οικονομίας (ICOPEC), σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Πολιτικής Οικονομίας (ΕΕΠΟ) και το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου συνδιοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο «ICOPEC 2018» με θέμα:
«Δέκα χρόνια μετά τη Μεγάλη ύφεση: Η Ορθόδοξη απέναντι στην Ετεροδόξη Οικονομική»
Ημερομηνία: 6-9 Σεπτεμβρίου 2018
Τόπος: Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αθήνα, Ελλάδα)
Κεντρικό θέμα του συνεδρίου
Η παγκόσμια κρίση του 2007-8 (που γενικά αποκαλείται ως η Μεγάλη Ύφεση) συνιστά την τέταρτη μεγάλη παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος (μετά από εκείνες της δεκαετίας του 1870, του 1929 και του 1974). Οι συνέπειές της συνεχίζουν να κλυδωνίζουν την παγκόσμια οικονομία καθώς ακολούθησε μια περίοδος ασθενούς οικονομικής επίδοσης ενώ οι ανησυχίες μιας νέας κρίσης παραμένουν.
Η Μεγάλη Ύφεση προέκυψε μετά από αρκετές δεκαετίες νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων που συνέβαλλαν στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων ενώ αύξησαν τις ανισότητες και την φτώχεια. Όμως παρ’ όλα αυτά, το ξέσπασμα της κρίσης υπονόμευσε όλες τις επικρατούσες προβλέψεις για μια λαμπρή και ομαλή πορεία συσσώρευσης του κεφαλαίου. Επιπλέον, υπονόμευσε και τα δόγματα της οικονομικής Ορθοδοξίας για την «Μεγάλη Εξομάλυνση»· δηλαδή την πεποίθησή τους ότι οι νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα άμβλυναν σε μόνιμη βάση τις οικονομικές διακυμάνσεις. Έτσι, η Μεγάλη Ύφεση όχι μόνο ανέστειλε τη σταθερότητα της καπιταλιστικής αναπαραγωγής αλλά και ανέδειξε την έλλειψη αξιοπιστίας της επικρατούσας Ορθοδοξίας στην οικονομική θεωρία. Η τελευταία έχει γίνει όλο και πιο δογματική κατά τα χρόνια των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων, προσφεύγοντας σε υπέρ-συντηρητικές προτάσεις που βασίζονται σε εξαιρετικά τεχνικά και ταυτόχρονα εντελώς μη-ρεαλιστικά οικονομικά υποδείγματα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η εμφάνιση μίας μεγάλης κρίσης συνήθως αποδομεί την επικρατούσα οικονομική θεωρία και το επιστημονικό παράδειγμα διέρχεται από μία διαδικασία μεταβολών. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις προηγούμενες μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν συνέβη κάτι ανάλογο. Μετά την αρχική έκπληξη και την εφαρμογή βεβιασμένων μέτρων πολιτικής προκειμένου να περιοριστεί η κρίση, η οικονομική Ορθοδοξία παρέμεινε στην πρωτοκαθεδρία. Ειδικά στον ακαδημαϊκό χώρο έγινε ακόμα πιο δογματική και λιγότερο ανεκτική σε οποιαδήποτε διαφωνία και Ετερόδοξη φωνή.
Το κύριο θέμα του ICOPEC 2018 επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτό το αίνιγμα. Πώς μια πολύ προβληματική θεωρία συνεχίζει να επιβιώνει και να κυριαρχεί τόσο στην πολιτική όσο και στην ακαδημαϊκή σκηνή. Ποιες είναι οι διεργασίες στην οικονομία και στην κοινωνία που διατηρούν την κυριαρχία της; Είναι η επίλυση της Μεγάλης Ύφεσης οριστική ή συνεπάγεται περισσότερες αναταραχές στο εγγύς μέλλον; Ποια είναι η κατάσταση της οικονομικής Ορθοδοξίας (ιδιαίτερα υπό τη σημερινή μορφή της Νέας Μακροοικονομικής Συναίνεσης, δηλαδή του υβριδικού μίγματος του ήπιου νεοφιλελευθερισμού με το συντηρητικό Νέο Κεϋνσιανισμό); Ποια είναι η κατάσταση των σύγχρονων Ετερόδοξων Οικονομικών; Είναι τα Ετερόδοξα Οικονομικά ένα ενιαίο ρεύμα ή περιλαμβάνει ποικίλες και ενδεχομένως αντιφατικές προσεγγίσεις; Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στην Πολιτική Οικονομία; Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πώς όλα αυτά επηρεάζουν τη ζωή και την ευημερία της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας των σύγχρονων κοινωνιών;
Φυσικά, εκτός από το κεντρικό θέμα του συνεδρίου που αφορά την κατάσταση της σύγχρονης ετερόδοξης οικονομικής, το ICOPEC 2018 προσκαλεί όλες τις συνεισφορές που εμπλουτίζουν την αντίληψη της Πολιτικής Οικονομίας και διευρύνουν το έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις. Ενδεικτικά, οι προτεινόμενες εισηγήσεις μπορούν να θίγουν τα ακόλουθα θέματα:
- Η Κρίση των Οικονομικών και τα Οικονομικά της Κρίσης
- Μεγέθυνση και Ανάπτυξη
- Προβλήματα Οικονομικής Μεθοδολογίας
- Το ΔΝΤ και τα Προγράμματα Διαρθρωτικής Προσαρμογής
- Τάσεις και προκλήσεις στη σύγχρονη Οικονομική Πολιτική
- Νεοσυντηρητικές Οικονομικές Πολιτικές
- Κρίση της Ευρωζώνης
- Πολιτική Οικονομία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης
- Κρίσεις Δημόσιου και ιδιωτικού χρέους
- Ο Νεοφιλελευθερισμός και η Νέα Μακροοικονομική Συναίνεση
- Τρέχουσες διενέξεις στη Μακροοικονομική
- Πολιτική Οικονομία του Χρήματος και του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος
- Θεωρίες και αναλύσεις της Οικονομικής Κρίσης
- Μελέτες περιπτώσεως ανά χώρα
- Ιστορία της Πολιτικής Οικονομίας
- Οικονομικά της Εργασίας
- Θεωρία της Διαδικασίας της Εργασίας
- Εμπορευματοποίηση των Εργασιακών Σχέσεων
- Το Εργατικό Κίνημα και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις
- Ευέλικτη απασχόληση και ανεργία
- Διεθνείς συγκρούσεις και Ιμπεριαλισμός
- Πολιτική Οικονομία των Κεφαλαιακών Ροών
- Οι BRICS, οι νέες αναδυόμενες οικονομίες και η παγκόσμια οικονομία
- Το Αναπτυξιακό Κράτος μετά την μετά τη Συναίνεση της Ουάσιγκτον
- Ο ρόλος και οι πολιτικές των Διεθνών Οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΠΟΥ, ΟΗΕ κλπ.)
- Οι Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας και οι Πολυεθνικές Εταιρείες
- Η Πολιτική οικονομία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων
- Ανισότητα και Φτώχεια σε ανεπτυγμένες και λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες
- Η Λιτότητα και το Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας
- Η Πολιτική Οικονομία της Εκπαίδευσης
- Η Πολιτική Οικονομία της Υγείας και των Πολιτικών Υγείας
- Οικονομική Ιστορία
- Βιομηχανική Πολιτική
- Οικονομική Ανάλυση και Θεσμοί
- Η Πολιτική Οικονομία του Περιβάλλοντος
- Φυλή, Τάξη και Φύλο
- Η Θεωρία των Σταδίων και η περιοδολόγηση του καπιταλισμού
Υποβολή εισηγήσεων
Η υποβολή εισηγήσεων για το συνέδριο γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιστημονικής Εταιρίας Πολιτικής Οικονομίας politiceconomy@gmail.com. Για τη συμμετοχή στο συνέδριο δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή πλήρους άρθρου. Ωστόσο από τους διοργανωτές προβλέπεται η δυνατότητα δημοσίευσης πρωτότυπων άρθρων σε ηλεκτρονικό τόμο (e-book) με ISBN πριν το συνέδριο καθώς και σε ειδικό επιμελημένο (ηλεκτρονικό) τόμο από τον εκδοτικό οίκο IJOPEC Publication (co.uk) μετά το συνέδριο (Δεκέμβριος 2018). Τα άρθρα που υποβάλλονται προς δημοσίευση μπορεί να είναι είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά. Όμως, για το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι υποχρεωτικό τα ελληνόγλωσσα άρθρα να συνοδεύονται και από μία περίληψη στην αγγλική γλώσσα. Επίσης μετά το συνέδριο επιλεγμένα άρθρα θα έχουν τη δυνατότητα να δημοσιευτούν σε επιμελημένους τόμους και διεθνή περιοδικά με κριτές όπως το EAST-WEST Journal of Economic and Business, το World Journal of Applied Economics, το Bulletin of Political Economy και το Çalışma ve Toplum. Στην περίπτωση που κάποιος/α συνάδελφος/ισσα επιθυμεί να δημοσιευτεί το άρθρο του στον ειδικό τόμο του συνεδρίου παρακαλείται να τηρήσει τις προδιαγραφές που παρατίθενται στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
http://www.icopec.org/icopec2018/author-guidelines/
Στο συνέδριο οι παρουσιάσεις μπορούν να γίνουν είτε στην ελληνική γλώσσα είτε στην αγγλική. Επειδή όμως θα παρευρίσκονται και συνάδελφοι/ισσες από το εξωτερικό υπάρχει ισχυρή προτίμηση η γλώσσα παρουσίασης να είναι η αγγλική. Οι περιλήψεις που υποβάλλονται για παρουσίαση στο συνέδριο θα πρέπει να έχουν έκταση έως 500 λέξεις και να περιλαμβάνουν τα εξής:
- Τίτλος εισήγησης
- Το όνομα του/των συγγραφέα/ων
- Το ίδρυμα προέλευσης
- Τρεις τουλάχιστον λέξεις-κλειδιά
- E-mail επικοινωνίας
Κόστος συμμετοχής
Η ΕΕΠΟ εξασφάλισε χαμηλότερο κόστος συμμετοχής για τα μέλη της, που είναι 80 ευρώ για συναδέλφους µε μόνιμη εργασιακή απασχόληση και 50 ευρώ για συναδέλφους που είναι νέοι εργαζόμενοι, προσωρινά απασχολούμενοι, υπ. διδάκτορες ή ερευνητές, αμειβόμενοι µε δελτίο παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεις έργου, άνεργοι κλπ. Το κόστος συμμετοχής καλύπτει το υλικό που θα δοθεί στους συμμετέχοντες καθώς και τα ελαφρά γεύματα που θα σερβίρονται κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Επίσης προβλέπεται να γίνει και μία ξεχωριστή δεξίωση για τους συμμετέχοντες η οποία συνεπάγεται επιπλέον κόστος, με τη συμμετοχή να είναι προαιρετική. Πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής θα δοθούν μαζί με την γνωστοποίηση αποδοχής της εισήγησης προς παρουσίαση στο συνέδριο.
Τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο νέο κτήριο του Παντείου Πανεπιστημίου (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 136, Αθήνα). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αίθουσες θα δοθούν μαζί με το ακριβές πρόγραμμα.
Κρίσιμες Ημερομηνίες
1 Φεβρουαρίου 2018 | Πρώτο κάλεσμα για υποβολή άρθρων |
15 Απριλίου 2018 | Δεύτερο κάλεσμα για υποβολή άρθρων |
1 Ιουλίου 2018 | Υποβολή περιλήψεων (Εκτεταμένη προθεσμία) |
20 Ιουλίου 2018 | Γνωστοποίηση Αποδοχής |
20-30 Ιουλίου 2018 | Πρώτες εγγραφές |
1-5 Αυγούστου 2018 | Τελευταίες εγγραφές |
20 Αυγούστου 2018 | Υποβολή πλήρους άρθρου για συμπερίληψη σε ηλεκτρονικό βιβλίο (Μη υποχρεωτικό) |
22 Αυγούστου 2018 | Τελικό πρόγραμμα |
6-9 Σεπτεμβρίου 2018 | Ημερομηνίες συνεδρίου |
Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ΕΕΠΟ politiceconomy@gmail.com, είτε με τον Χρήστο Παπαθεοδώρου, καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, στην ηλ. διεύθυνση ch.papatheo@gmail.com.