Βράβευση του μέλους της ΕΕΠΟ Λ. Τσουλφίδη στη 15η συνάντηση της WAPE
Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου του 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, η 15η ετήσια συνάντηση της WAPE (World Association Political Economy) και η οποία συνδιοργανώθηκε από την ΕΕΠΟ, με κεντρικό θέμα “Rethinking Economic Analysis: Perspective of Political Economy”. Το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο συγκεντρώνοντας 300 ακαδημαϊκούς από 40 χώρες. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα της WAPE.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου 10 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο έλαβαν το βραβείο «Distinguished Achievement Award of World Political Economy of the Twenty-First Century» για την συνεισφορά τους το 2021 στο πεδίο της πολιτικής οικονομίας. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και το μέλος της ΕΕΠΟ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Λευτέρης Τσουλφίδης για το βιβλίο Capital Theory and Political Economy: Prices, Income Distribution and Stability από τις εκδόσεις Routledge.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Λευτέρης Τσουλφίδης εκκινώντας από την κριτική του Pierro Sraffa στη νεοκλασική θεωρία τιμών κατά την δεκαετία του 1960, στο βιβλίο του συνοψίζει τις διενέξεις και τα θέματα που έχουν ανακύψει γύρω από την θεωρία του κεφαλαίου ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο. Επιπλέον επισημαίνει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ διαφόρων προσεγγίσεων και τις αξιολογεί κριτικά υπό το πρίσμα των διαθέσιμων εμπειρικών δεδομένων. Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκονται οι τροχιές που λαμβάνουν οι τιμές, οι οποίες προκαλούνται από τις μεταβολές στην κατανομή του εισοδήματος και την επακόλουθη μορφή των καμπυλών μισθού-ποσοστού κέρδους καθώς και των ορίων τους. Τα ζητήματα αυτά είναι κεντρικά σε περιοχές όπως η μικροοικονομική, το διεθνές εμπόριο, η οικονομική μεγέθυνση, η τεχνολογική μεταβολή και η ανάλυση μακρο-ευστάθειας. Το κάθε κεφάλαιο εκκινεί με τα συναφή θεωρητικά ζητήματα τα οποία ακολουθούν η τυποποίησή τους και στη συνέχεια η λειτουργικοποίησή τους. Ειδικότερα, οι μεταβλητές της κλασικής θεωρίας της κατανομής ορίζονται και τυποποιούνται αυστηρά μέσω της χρήσης πραγματικών δεδομένων εισροών-εκροών από έναν αριθμό σημαντικών οικονομιών, αλλά κυρίως από τις ΗΠΑ, εκτεινόμενα σε μακρά χρονικά διαστήματα. Τα εμπειρικά αποτελέσματα δεν είναι μόνο συνεπή με όσα αναμένονται από την θεωρία αλλά επίσης εμπλουτίζουν και ως εκ τούτου ενδυναμώνουν το προβλεπτικό της περιεχόμενο εγείροντας καινούργια σημαντικά ερωτήματα.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο του Λευτέρη Τσουλφίδη, εδώ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια