Ψήφισμα του ΔΣ της ΕΕΠΟ για το συλληφθέν μέλος του ΔΣ για τα γεγονότα στις 27/9/2024 στο ΕΜΠ

Το ΔΣ της Επιστημονική Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας (ΕΕΠΟ) εκφράζει την ριζική αντίθεσή του στην εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Ιστορικού Συγκροτήματος του ΕΜΠ την Παρασκευή 27/9/2024, η οποία οδήγησε στην σύλληψη ενός ερευνητή και πολλών φοιτητών που βρέθηκαν στον χώρο πραγματοποιώντας εκδήλωση με θέματα του κλάδου.
Ο συλληφθείς ερευνητής είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ και μέλος του ΔΣ της ΕΕΠΟ.

Τόσο ως ερευνητής όσο και ως μέλος του ΔΣ της Επιστημονική Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας εργάζεται για την προώθηση της επιστήμης, της έρευνας στο πλαίσιο της Πολιτικής Οικονομίας και τη διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και Διεθνών Θερινών Σχολείων (Summer Schools) στη χώρα μας.

Οι ακαδημαϊκοί χώροι αποτελούν τον φυσικό περιβάλλον των ερευνητών και των φοιτητών και δεν νοείται οι παρεμβάσεις σε εκδηλωσεις εργαζομένων-επιστημόνων, καθόλα νόμιμες και ειρηνικές, να αντιμετωπίζονται με όργιο καταστολής και ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης, διερώτησης ή διαμαρτυρίας. Ακόμα περισσότερο θεωρούμε αδιανόητο ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ι. Χατζηγεωργίου να οδηγεί συναδέλφους από την ακαδημαϊκή κοινότητα στα δικαστήρια.

Αντίθετα, ο χώρος του Πανεπιστημίου είναι χώρος ανταλλαγής ιδεών, ελεύθερης έκφρασης, προώθησης της κριτικής σκέψης, και καλλιέργειας του ήθους της δημοκρατίας και του πνεύματος του διαλόγου.

Ως Επιστημονική Εταιρεία Πολιτικής Οικονομίας θεωρούμε την απόσυρση των μηνύσεων αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της επιστημονικής κοινότητας. Και ζητούμε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

mywebform

ΣΧΕΤΙΚΑ Μ΄ΕΜΑΣ

Έχει ιδρυθεί μη κερδοσκοπικό Σωματείο με την επωνυμία «Επιστημονική Εταιρεία Πολιτικής Οικονομίας (ΕΕΠΟ)», με έδρα την Αθήνα. Σκοπός του Σωματείου είναι η προαγωγή της διδασκαλίας, έρευνας και διάδοσης της γνώσης στον τομέα της Πολιτικής Οικονομίας.